Galeb Jonathan Livingston

Galeb Jonathan Livingston nikad nije bio kao ostali galebovi. Bio je buntovnik. I dok dok su ga roditelji molili da bude kao ostali galebovi i da se brine kako doći do hrane, on je samo želio postati letački virtouz. Najviše od svega, volio je letenje. Jonathan je od svog jata očekivao pohvale. No umjesto toga, Starješina ga je protjerao.

Jonathan je bio uvjeren da slijedi viši cilj života i on je odletio mnogo dalje. Jedne noći Jonathanu su se približla dva galeba. I oni su bez imalo muke izvodili sve akrobacije koje im je Jonathan zadao. Otkrio je da može letjeti brzinom od 500 km/h.

Jonathan je došao je u zajednicu u kojoj je svima stalo da svoju tehniku letenja dovedu do savršenstva. Dobio je instruktora galeba Sullivana. Sullivan ga je nagovarao da ostane, no Jonathan je ipak otišao natrag na Zemlju jer je želio naučiti letjeti ostale galebove koji su protjerani kao što je bio i on zbog letenja.

Prvi mu je učenik bio galeb Fletcher Lynd, a uskoro je dobio još šest učenika, i sa njima i Fletcherom se želio pokazati svom starom jatu. Isprva je opet bio odbacivan, no malo pomalo na tisuće galebova okupljalo se oko njega i željelo postati kao on. Fletcher je shvatio da ne postoje granice, da je sve moguće.

Tada je počeo njegov lov za Jonathanom, a u toj utrci nije mogao pobijediti jer znanje nema granica.

Vrsta djela: pripovijetka

Mjesto radnje: nebo i zemlja

Glavni likovi: galebovi Jonathan Livingston, Fletcher Lynd i Sullivan

Autor: Richard Bach

Bilješka o piscu

Richard Bach David američki je pisac rođen 23. lipnja 1936.

Prve tri knjige govorile su o letenju avionima i odražavale njegovu ljubav prema letenju. Bile su to Otuđen od tla (Stranger to the ground, 1963), Dvokrilac (Biplane, 1966) i Ništa nije slučajno (Nothing by Chance, 1969).

Tek njegova četvrta knjiga Galeb Jonathan Livingston, objavljena 1970. godine, učinila ga je popularnim i poznatim piscem.

Kod Bacha je letenje metafora života, a život je traganje, proces stalnog učenja i ponovnog otkrivanja onoga što čovjek oduvijek zna, ali je na to zaboravio.