Aleksandar S. Puškin

Aleksandar Sergejevič Puškin bio je pripovjedač, dramatičar i ruski pjesnik. Rođen je 6. lipnja 1799. godine u Moskvi. Također se smatra da je bio ponajbolji pjesnik i otac moderne ruske književnosti.

Iako je odrastao u već pomalo siromašnoj plemićkoj obitelji, imao je svoju dadilju i odgojitelja. Pa je tako od ranog djetinjstva bio prepušten odgoju kmeta Nikite Kozlova i kmetice Arine R. Jakovljeve. Kretao se u društvu mnogih intelektualaca, zbog kojih je njegovo stvaralaštvo još jače.

Nakon školovanja u liceju gdje su se školovala sva plemićka djeca, bivao je sve popularniji. To se nije svidjelo caru koji ga je protjerao u progonstvo. U progonstvu je napisao mnoga djela, a šest godina kasnije, 1826. godine, car ga poziva da se vrati nazad u Petrograd.

Pisao je Puškin tijekom svog života mnoga djela radi kojih je postao vrlo cijenjenim književnikom. Pisao je poeme, drame, pripovijesti, drame i lirske pjesme.

Njegova najpoznatija dijela bila su "Kavkaski zarobljenik", "Kapetanova kći", Evgenij Onjegin", "Braća razbojnici", "Cigan", "Belkine pripovijesti" i "Ruslan i Ljudmila".

Umro je 29. siječnja 1837. godine, od posljedica ranjavanja koje je zadobio sukobljujući se u dvoboju koji nije bio ravnopravan.

Bajka o ribaru i ribici

Već trideset i tri godine živjeli su stari ribar i njegova žena jako siromašnim životom. U staroj i trošnoj kolibi na obali sinjeg mora provodili su dane skromno i samotno. Starac je lovio ribu ne bi li on i supruga imali što za jesti. Tako je jednoga dana ulovio malenu zlatnu ribicu. Kada ju je ugledao u svojoj mreži, ona je progovorila ljudskim glasom. Molila ga je da je … [više]

Evgenije Onjegin

Prvo poglavlje Roman Evgenija Onjegina započeo je opisom dječaka koji se i sam tako zvao. Opis dječaka se nastavlja kasnije i do izrastanja u mladića. Bio je iznimno inteligentan i talentiran. Znao je povijest, ekonomiju, latinski jezik, a i vrlo se lijepo odnosio prema ženama i bio je ugodan sugovornik. Bio je rad pozivan na različite zabave kojima se odazivao. Puno je … [više]