Aleksandar S. Puškin

Aleksandar Sergejevič Puškin bio je ruski pjesnik, novelist, dramatičar i romanopisac. Rođen je 26.svibnja 1799. godine u Moskvi. Također se smatra da je bio ponajbolji pjesnik i otac moderne ruske književnosti.

Potječe iz plemićke obitelji. U ranom djetinjstvu prepušten je odgoju kmeta Nikite Kozlova i kmetice Arine R. Jakovljeve. 1811. godine obitelj ga je poslala na školovanje u licej u Carsko selo pored Carigrada. Već je tada počeo pisati.

Kretao se u društvu mnogih intelektualaca, zbog kojih je njegovo stvaralaštvo još jače.

Car mu je cenzurirao djela i ograničavao njegovu književnu slobodu. Razdoblje od 1828. do 1836. godine bilo je najplodnije razdoblje, kako za Puškina, tako i za rusku književnost.

Pisao je i obavljao poslove na dvoru, a 1831. godine oženio se s Natalijom Nikolajevnom Gončarovom.

Najpoznatija djela su mu: "Mozart i Salieri", "Pir za vrijeme kuge" , "Kapetanova kći", "Dubrovski", "Pikova dama", "Kavkaski zarobljenik", "Cigani", a životno djelo nosi mu naziv romana "Jevgenij Onjegin".

Umro je 29. siječnja 1837. godine, od posljedica ranjavanja.

Bajka o ribaru i ribici

"Bajka o ribaru i ribici" kao i što sam naslov kaže spada u bajke. Napisana je u jednom smjeru, bez sporednih događaja koji bi omeli glavni tijek radnje. U uvodu bajke spominju se glavni likovi - starac i starica i mjesto gdje žive - na žalu sinjega mora. Zaplet radnje započinje onda kada starac ulovi zlatnu ribicu, a do vrhunca dolazi sa staričinom pohlepom. Starica je … [više]

Evgenije Onjegin

"Evgenije Onjegin" najpoznatnije je Puškino djelo. Sastavljen je u stihovima i spada pod romane. Ima osam poglavlja i čak 5600 stihova. Ovaj roman obilježio je rusku književnost i bio je početni znak rasta popularnosti ruske literature koji se dogodio u 19. stoljeću. Kratak sadržaj Prvo poglavlje Roman Evgenija Onjegina započeo je opisom dječaka koji se i sam tako … [više]