Vlak u snijegu

“Vlak u snijegu” je dječji roman s djecom kao glavnim junacima. Radnja govori u putovanju djece iz Velikog Sela kada je učitelj Mato Lovrak poveo učenike na izlet u veliki grad. Na povratku se vlak našao zatrpan u snijegu.

Glavni dio priče se odvija u vlaku, a drugi događaji na mjestima kao što je Veliko Selo, grad i škola. Radnja se temelji na istinitoj priči.

Roman je priča o važnosti zajednice i kolektiva jer samo kada su sva djeca na okupu mogu se prevladati svi problemi. Govori nam o tome da ako smo marljivi, dobri i plemeniti možemo postići sve što poželimo pa čak i one prepreke koje se u prvom trenutku mogu učiniti kao nesavladive.

Djelo odiše i humorom, ima puno smiješnih anegdota, a i snježni krajolici su predivno opisani.

Kratak sadržaj

Radnja počinje opisom najljepše kuće u Velikom Selu, škole u koju su dolazila djeca uz udaljenog sela Jabukovca, baš poput Ljubana, Drage i Pere, troje prijatelja koji su u svađi još od igre svatova. Učitelj je jednog dana počeo zanimljivu priču o tome kako se nekada živjelo u zadrugama.

Predložio je učenicima da i oni osnuju jednu takvu zadrugu, ali prije toga su morali izabrati domaćina ili vođu koji će se nalaziti na čelu nove organizacije. Bilo je mnogo prijedloga. Pero je htio da odaberu njega jer je bio iz bogate obitelji i mogao je druge podmićivati raznim poklonima. Ljuban je za razliku od Pere bio siromašan, ali pravedan i pošten, pa su njega odabrali za domaćina.

Uskoro nakon što je osnovana zadruga, škola je dobila poziv iz grada da dođu na higijensku izložbu. Poziv je vrijedio za osmi veljače. Za mnoge je to bilo prvo putovanje u životu i uzbuđenje je zaista bilo na vrhuncu. Na vagon vlaka kojim su trebali putovati napisali su “Zadruga Ljubanovac” jer se tako zvala, a Ljuban je bio zadužen da sve prođe u najboljem redu.

Dolaskom u grad mnogi su bili začuđeni velikim kućama, a čim su došli posjetili su izložbu, nakon toga su obišli tvornicu čokolade, tiskaru gdje se tiskaju novine i tvornicu suhomesnatih proizvoda. Kraj su rezervirali za odlazak u kino, ali tada je učitelju pozlilo. Odveli su ga u bolnicu zbog čega su zadrugari ostali sami, pa su ih nadležni iz kina pomogli odvesti do željezničke stanice.

Dolaskom na kolodvor čekalo ih je pismo učitelja u kojem ih je zamolio da se pokažu kao pravi složni zadrugari i da će se bez njega moći vratiti kući. Zamolio je Ljubana da pazi na sve jer ipak je on bio proglašen domaćinom zadruge. Tek što su krenuli počelo je snježno nevrijeme. Vlak je ipak krenuo, ali tada su počeli pravi problemi.

Kako nisu bili sigurni koliko će trajati putovanje Ljuban je predložio da skupe svu hranu na jedno mjesto tako da imaju zalihe. Pero se odmah pobunio, a na njegovu stranu je stalo nekoliko prijatelja koje je prije potkupio. Njih je kondukter Lazić odmah odveo u drugi vagon da ne bi došlo do problema, a slijedila ih je i Draga.

Vlak je ubrzo morao stati jer se na pruzi stvorio veći nanos snijega. Ložač i strojovođa su pokušali nakon što su odvojili vlak probiti nanos, ali lokomotiva se još više zakopala u nanos i vagoni su ostali bez grijanja. Ljuban se odmah pokrenuo i organizirao tri grupe kako bi pomogli osloboditi lokomotivu, a tada su se počeli vraćati članovi Perine grupe koji više nisu imali hrane što im je Pero podijelio.

Zadruga ih je primila nazad jer su bili dobrog srca, a i trebala im je dodatna radna snaga. Saznali su kako se Draga ne osjeća dobro i da bi mogla umrijeti, zbog čega ju je Ljuban smjestio u vagon za bolesnike i počeo njegovati. Svi su prionuli na posao kako bi oslobodili lokomotivu i na kraju su udruženim snagama uspjeli u naumu. Lokomotiva je opet priključena i bilo je toplo. Kondukter je bio oduševljen Ljubanovom organizacijom i radom cijele zadruge.

Svi su legli spavati dok ne dođe pomoć iz grada, a kada su napokon zaspali, Pero se prišuljao kako bi uzeo nešto hrane. Ljuban ga je primijetio, skočio na njega i odmah su se potukli. Kako je Pero ipak bio kukavica molio je Ljubana za milost. Na kraju ga je ipak pustio, dao mu hranu i pustio da bude s ostatkom zadruge. Dragi je već bilo bolje, a došla je i pomoć iz grada pa je vlak mogao krenuti prema Velikom Selu.

Kada su stigli roditelji su odahnuli što su im djeca dobro, a kondukter je odmah rekao Perinom ocu kako njegov sin nije bio s ostalima u slozi, na što se njegov otac naljutio. Draginom ocu je rekao da se može Ljubanu zahvaliti što mu je dijete dobro. Perin otac je na kraju svo troje djece poveo u Jabukovac i oni su opet bili složni.

Naslov djela: Vlak u snijegu

Vrsta djela: roman

Mjesto radnje: Veliko Selo, Zagreb, vlak

Vrijeme radnje: zima, veljača

Glavni likovi: Ljuban, Draga, Pero, učitelj, kondukter, djeca četvrtog razreda osnovne škole, Perin otac, vlasnik kina i šef postaje u Velikom Selu, strojovođa i mnogi drugi sporedni koji se usputno spominju

Analiza likova

Ljuban – glavni je junak romana. Ima sve odlike dobre osobe – plemenit je, hrabar i pošten. Uz to, on je vođa zadruge i vrlo domišljat. Iako često zbija šale i razne vragolije, zna biti i ozbiljan pogotovo kada se radi o zadruzi. Sjetio se rješenja koje bi moglo pomoći strojovođi kod lokomotive. Nije zlopamtilo, što se posebno vidjelo u odnosu s Perom kada je Pero mislio da će ga Ljuban tužiti učitelju za nestašluke koje je učinio prema njemu. Bio je zaljubljen u Dragu i za nju bi učinio sve što je potrebno da ga primijeti. Za nju bi učinio sve, odnosi se prema njoj kao pravi kavalir i prijatelj. Pogotovo kada se djevojčica razboljela, čak je i zaslužan što njezina bolest nije pošla dalje po zlu. Prikazan je kao dječak bez mane, poštivali su ga i vršnjaci i stariji. Učitelj je imao povjerenje u njega, a kondukter mu se divio govoreći da je čudo od djeteta.

Pero – skroz drukčiji od Ljubana. Razlog tomu je zasigurno i činjenica da je odrastao u bogatoj obitelji pa je imao sve što je poželio. Bio je razmažen, sebičan i grub. Volio je lagati, bio je ljubomoran, neuredan i svadljiv. s druge strane bio je strašljiv i tužibaba. Htio je biti domaćin zadruge pa je koristio svoje bogatstvo da bi došao do cilja. Tako je krao od kuće novac i kupovao slatkiše kojima je podmićivao djecu da mu daju glas. Voli se sukobiti s Ljubanom jer je, između ostalog, i ljubomoran na njega. No, uvijek izvuče deblji kraj i biva poražen. Tada moli Ljubana za milost i oprost, a on mu uvijek oprosti. I odrasli su primijetili da je loše odgojen, a njegovom ocu je bilo žao kada je to saznao. Ipak, pred kraj romana, kada ostaje sam i napušten, on se mijenja na bolje i to uz Ljubanovu pomoć.

Draga – ozbiljna djevojčica koja je zaljubljena u Ljubana, ali to ne želi priznati. Jako je ponosna i tvrdoglava. Kada vidi Ljubanovu naklonost prema njoj, još se više zainati. Tako kada joj on donese lončić vode, ona ga prolije. Nije voljela Peru i nije mu dopustila da je podmiti da glasa za njega. Ipak, kada se naljutila na Ljubana, odvojila se od društva s Perom i prešla je u drugi vagon. Vidjela je da je pogriješila kada se razboljela. Na kraju se pokajala i vratila se u društvu. Uvidjela je značenje društva i zajednice.

Učitelj – iako se ne pojavljuje često u romanu, on je osnivač zadruge te je prepušta učenicima da je vode kako bi se što prije osamostalili. I kada je bio teško bolestan, brinuo se za đake. U konačnici je njegova ideja uspjela, zadruga je ostala u slozi.

Kondukter – u početku nema povjerenje prema đacima jer zna da oni često rade štetu u vlaku. Ipak, jako je simpatičan. Dobrog je srca, blag i ima sluha za dječje probleme. Kada vidi koliko je Ljuban dobar i ozbiljan dječak, odluči mu pomoći. Na koncu knjige, kada se trebao rastati od Ljubana, čak mu je potekla i suza.

Bilješka o autoru

Mato Lovrak rođen je 8. ožujka 1899. g. u Velikom Građevcu kod Bjelovara. Odrastao je na selu, pa je u svojim knjigama za djecu najviše opisivao upravo život u ruralnim sredinama. Književnošću se bavio 50 godina, a najviše književnih radova napisao je za djecu. Radio je kao učitelj 35 godina.

Najveću popularnost stekao je zahvaljujući romanima “Vlak u snijegu” i “Družba Pere Kvržice”. Radi se o slavnim djelima koja su dramatizirama, a prema čijem su sadržaju snimljeni filmovi. Mnoga djela su prevedena na razne jezike, što svjedoči o njihovoj popularnosti. U romanima se oslanjao na radnju s elementima didaktičkog i pustolovnog.

Iako je najviše ostao poznat zbog romana po kojima su snimljeni filmovi, Mato je jedan dio književnog stvaranja posvetio pripovijetkama.

Osim već spomenutih knjiga uz čije su radnje uživale mnoge generacije, a u kojima djeca i danas uživaju, Mato Lovrak je još napisao: “Desetorica hrabrih”, “Anka Brazilijanka”, “Neprijatelj br. 1 i “Divlji dječak”, “Tri dana života”, “Zeleni otok”, “Andrija Jug”… Mato Lovrak umro je 1974. g. u Zagrebu.

Autor: S.Š.

loading...