Kraljević i prosjak

Roman Kraljević i prosjak sastoji se od 33 poglavlja i zaglavlja. Poglavlja su naslovljena kratkim slovima koja nam jasno najavljuju sadržaj poglavlja. To je zapravo dodatni pripovjedačev komentar u kojem se saznaje sudbina likova nakon što je završila radnja romana. Roman ima i kratak proslov u kome se Twain neizravno poziva na razliku između povijesti i književnosti onako kako ju je još postavio jedan grčki filozof, po kome povijest priča ono što se dogodilo, a književnost ono što se moglo dogoditi.

Zamjena identiteta česta je tema književnih djela. Tako počinje i ovaj roman. Likovi se teško snalaze u novim ulogama, a osim velike fizičke sličnosti imaju neke zajedničke osobine koje im pomažu da izdrže sva iskušenja. Zamjena identiteta pruža piscu beskrajne mogućnosti zapleta radnje i dovođenja likova u vrlo nevjerojatne situacije. Ljepota ovog romana krije se u poruci kako nas u životu može održati samo moralna čvrstina i beskrajno povjerenje u snagu pravde. Tako vas zaslužena nagrada nikad neće zaobići.

Kratak sadržaj

U Londonu u 16. stoljeću, jedan vrlo siromašan dječak Tom upoznaje kraljevića Edwarda. Taj je kraljević bio željan pustolovina, igre, ni ne sluteći da izvan njegove plače postoji drugačiji svijet, dok je Tom čeznuo za životom u izobilju. Nakon što su se bolje upoznali, shvatili su da mnogo toga propuštaju te da bi hteli zamijeniti mjesta.

Kako su bili vrlo slični, dječaci su odlučili nakratko zamijeniti svoje uloge. Promijenili su odijela i Tom je otišao na dvor, dok se kraljević uputio ulicama Londona. Dvorski život bio je težak za Toma, a borba za opstanak i preživljavanje još teži za kraljevića koji nije bio naučen na to. Doživjeli su mnoga poniženja kada su pokušali dokazati da su im uloge zamijenjene. Tek nakon što Edward točne kaže gdje se nalazi dugo traženi pečat, svi mu povjeruju.

Uz veliku i nesebičnu pomoć prijatelja Hendona kraljević se vratio na dvor, a Tom je ostao živjeti s njim. Kralj Edwar VI. naučio je mnogo iz ove situacije i zbog stečenog iskustva vladao je milostivo. Ostao je zapamćen kao dobar i blag vladar, pošten, radišan te je svakog građana tretirao jednako, bez obzira na novac i imovinu koju su posjedovali.

Bilješka o piscu

Mark Twain rođen je u mjestu Floridi 30. studenog 1835. godine. Bio je američki pisac i humorist, jedan od najvećih u svjetskoj književnosti. Bavio se različitim poslovima, čak je radio i kao tiskar u Iowi, New Yorku, te kao kormilar. Većina njegovih djela napisana je 1870-ih i 1880-ih godina u Hartfordu.

Prvo pravo književno priznanje donijela mu je humoristična pripovijetka Slavni skočižabac iz Calaveraskog okruga. U svim svojim djelima Twain promiče ideje pravde, društvene jednakosti, humanosti, istine i slobode. Premda nije imao književno obrazovanje, izvrsno je prikazao američko društvo i način života. Umro je u Reddingu, 21. travnja 1910. godine.