Starac i more

Roman “Starac i more”mogao bi se uvrstiti i u kraću novelu, a prvi puta je objavljen 1952. godine u američkom, popularnom časopisu Life. Svrstava se u modernu prozu pogotovo zbog činjenice da je cijeli napravljen kao unutarnji monolog kojim se iznose misli glavnog lika. Pritom se fabula stavlja u drugi plan.

U predgrađu Havane živi stari ribar Santiago. Živi život samački, a jedina imovina mu je čamac i nešto malo ribarskog pribora.

Prošlo je već osamdeset i četiri dana kako nije uspio uloviti niti jednu ribu. Prvih četrdeset dana pomoć i društvo mu je pravio dječak Manolin. Nakon toga roditelji su ga dali na ispomoć na drugi čamac jer je ovog očito pratila nesreća. No, dječak je jako vezan uz Santiaga te ga jako voli. Dječaku se sviđa što ga starac smatra istinskim prijateljem i ravnopravnim partnerom. Oni imaju mnoštvo zajedničkih tema, a starac čak dolazi dječaka i probuditi rano ujutro.

Osamdeset petog dana starac se zaputio sam daleko na pučinu u lov na ribu. Prvi dan zagrizla je očito jako velika riba jer je vukla cijeli čamac. Starac se borio s njom dva dana i patio je od jakih bolova i napora.

Za vrijeme duge borbe razgovarao je s ptičicom i ribom te se prisjećao mladosti, prošlosti i snova.

Na kraju, kada je riba bila savladana, privezao ju je uz čamac i krenuo nazad prema Havani. Riba je bila ogromna, a sam čamac je uz nju djelovao malo.

Kako se vraćao, tako su ga počeli napadati morski psi. Privukla ih je krv velike ribe. No, starac se nije predavao. Branio je ribu iako je svakim naletom novog morskog psa ona bila sve više unakažena. U luku se vratio samo s kosturom ribe.

Izmoren, zaspao je. U posjetu mu je stigao dječak, a kada je vidio rane na njegovim rukama, zaplakao je. Shvatio je odmah kako se starac iscrpio u borbi, a to su znali i svi ostali ribari. Turisti su se čudili i divili njegovom ulovu.

Tema romana je odnos prirode i čovjeka. Starac je bio srčani junak koji se borio do zadnjih snaga. Iako je na kraju ostao bez ribe zbog toga što su je morski psi pojeli, on je moralni pobjednik. Niti u jednom trenutku se nije prestao boriti, njegova duhovna snaga, čovječnost, hrabrost i humanost temelj su ovog romana. Čovjek nikada ne može biti do kraja pobijeđen.

Autor: Ernest Hemingway

Vrsta djela: roman

Mjesto radnje: Kuba, Havana

Likovi: starac Santiago, dječak Manolin

Bilješka o autoru

Ernest Hemingway bio je poznati američki pripovjedač 20. stoljeća. Živio je od 1898. do 1961. godine. Završio je srednju školu i postao novinskim dopisnikom u Europi. Kao dobrovoljac sudjelovao je u I. svj. ratu.

Bio je dopisnik za vrijeme Prvog svjetskog rata, u Grčko-turskom ratu te u Drugom svjetskom ratu. Živio je burno i ženio se više puta. Kada je shvatio da više ne može pisati, izvršio je samoubojstvo lovačkom puškom.

Pisao je mnoge novele i romane, a posebno se istaknuo romanom o I. svj. ratu “Zbogom, oružje”, romanom o španjolskome gradanskom ratu “Kome zvono zvoni” i kratkim romanom “Starac i more”. Za posljednji roman dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1954. godine.

Njegova druga poznatija djela su romani “I sunce se ponovo rađa”, “Imati i nemati”, “Smrt popodne”, “Preko rijeke i u šumu”.

Autor: M.L.