Strah u Ulici Lipa

“Strah u ulici lipa” zanimljiv je roman za djecu koji govori o djetinjstvu. Radnja romana ispričana je jednostavno, pripovijedanje je napeto, a sva radnja se vrši oko glavnog lika uz kojeg stoji njegovo društvo. Pošto je roman orijentiran prema glavnom liku možemo ga nazvati i romanom lika.

Pošto se roman bavi nasilnim dječakom Mungosom za kojeg na kraju shvaćamo da je u biti dobar i da samo traži društvo i naklonost drugih ljudi, ovaj bismo roman mogli nazvati i romanom koji traga za ljubavlju i prihvaćanjem među društvom ljudi. Darko je u biti dječak koji je očajnički željan pažnje i roditeljske ljubavi te prijatelja.

U romanu je u prvom planu pripovijedanje, a autor priča u 3. licu. U središtu priče je zanimljiv događaj, a pripovijedanje je sažeto i puno radnje. Što su događaji uzbudljiviji to se autor sve više služi jednostavnim i kratkim rečenicama kako bi naglasio važnost i dramatičnost zbivanja. Dijalozi su napeti, veseli i jako uvjerljivi pa se čitatelji lako užive u radnju.

Kako bi nam autor predočio Mungosov lik koji je sasvim suprotan od onog kako se predstavlja prema drugima, on nam često donosi njegove monologe i razmišljanja.

Kratak sadržaj

Ulica lipa je stara ulica u kojoj više ništa nije kao prije osim stare kuće koja je u ruševinama, Pred njom je spomenik gradskom senatoru, Alkibijadu Kolotrku. U spomenutoj kući nalazi se podrum koji je jako važan za priču.

Nakon opisa mjesta radnje pisac nas upoznaje s likovima. Predstavlja nam: Šapicu, Veslonošca, Praporca, Cvrkutala i djevojčicu imenom Latica. Oni su na ljetnim praznicima i dane provode ispred ruševne kuće i spomenika senatoru Alkibijadu.

I tako oni provode jedan, na prvi pogled, sasvim običan dan, kada im dolazi ususret čudan dječak. Imao je hod poput kauboja iz vestern romana, a takav mu je i nadimak. Naime, zvao se Mungos Nevada.

Svojim nasilnim ponašanjem utjerao je strah u kosti svima. Jedino se Cvrkutalo ponaša kao da ga Mungos previše ne dira. Ubrzo, Mungos natjera Šapicu, koji je po prirodi bio jako plah, kako bi ga odveo kući. Šapica nije oduševljen te se na sve načine pokušao izvući, no na kraju je morao popustiti.

Čim su se njih dvojica udaljila, ostala se djeca krenu svađati jer nitko od njih nije ništa poduzeo kako bi zaštitili Šapicu. Mungos natjera Šapicu da potroši cijelu ušteđevinu na srećku. Da bi ga natjerao da potroši čak 4 dinara na ovu srećku koja ništa ne vrijedi, Mungos mu prijeti čak i revolverom i govori mu da mora šutjeti i ništa ne reći roditeljima.

Nakon toga, vraćaju se ostatku društva, a oni zaključuju kako s Mungosom nema nikakve šale. Morat će ga poslušati i osigurati mu smještaj. Sve ovo najteže pada Latici, no na kraju se i ona priklanja mišljenju većine.

Mungosu su odlučili ponuditi sklonište tj. Alkibijadov podrum. Na ovom ruševnom i mračnom mjestu ponekad zna boraviti i starac Tugoljub Prvi. Mungos ih tada prisili da pođu s njim po stvari kako bi se smjestio u podrum.

Odvodi ih u drugi grad, no ne daje im mogućnost da vide gdje je do sada živio. Veslonožac ga pokuša slijediti, no ne saznaje puno. Munogs nestaje u jednoj od stambenih zgrada. Malo pomalo strah nestaje i oni shvaćaju kako Mungos i nije jako opasan. Jedino još Cvrkutalo razmišlja što mu je činiti. Hoće li se prikloniti došljaku ili prijateljima.

Ubrzo se Mungos vraća sa svim svojim stvarima, od pokrivača do hrane. Uz pomoć djece, odnosi stvari na svoje novo mjesto gdje će živjeti, u podrum. Dolazi i do novog sukoba. Šapica ne želi Mungosu donijeti konopac gdje bi ovaj sušio rublje. No, Mungos se dosjeti kako će i to okrenuti u svoju korist. Priprijeti im govoreći da su mu pomogli donijeti ukradene stvari u podrum. Djeca su pod novim strahom, moraju biti Mungosovi sudionici.

Mungos djeci izdaje novu naredbu. Moraju se pojaviti u 5 sati popodne kako bi mu pomogli da uredi svoj novi životni prostor. Mungos ubrzo zaspi, a djeca počnu komentirati svoju novonastalu situaciju. Optužuju svi Cvrkutala kako je donio Munogsu konopac, no on im govori da je tako poštedio Šapicu i spasio mu život. Cvrkutalu su svi oprostili, a nakon toga pokušavaju dogovoriti što dalje. Veslonožac se tako upućuje u prijašnji Mungosov stan kako bi se uvjerio je li stan stvarno opljačkan.

U međuvremenu, djeca pođu svojim kućama. Šapica se ne usuđuje ništa priznati majci, a isto tako ni Latica. Iako, Latica najviše strepi od svog ujaka Velikog Toma. Veliki Tom je liječnik i pravi šaljivac, ali Latica mu ne priznaje ništa što se dogodilo. Samo ga je pitala je li i onaj tko pomaže kradljivcima i sam kradljivac.

Cvrkutalo se pak dosjetio kako će se spasiti pa govori liječniku Tomu da ga boli grlo. No, ovaj mu ne povjeruje.

U to vrijeme Veslonožac je stigao u svojoj dvokolici do Mungsovog prijašnjeg stana. Gleda svuda naokolo hoće li vidjeti kakve sumnjive radnje. Upoznaje i Munogosove starije prijatelje. No na kraju ne saznaje ništa posebno jer se više nije mogao sjetiti u koji je stan bio ušao Mungos.

Tada nam pisac otkriva Mungosov san koji je u biti istinit događaj. Mungos sanja da doziva mamu kada ga progone radi krađe. Tada se budi i postaje svjestan prostora gdje se nalazi. Hladno mu je i mračno je, a on je žedan. No ne smije izaći. Tada začuje neke zvukove i tada se sjeti duhova.

U dogovoreno vrijeme u 5 popodne, u Munogosov podrum došao je samo Praporac. On se Mungosa nimalo ne boji te mu priopćuje kako mu se ostatak društva neće pridružiti. Neće mu nikako pomoći, a neće mu niti vodu donijeti. Praporac se čak dosjetio i ideje te je izvukao Šapičin novac od Mungosa. Mungos je u strahu da više ne vlada društvom niti Ulicom lipa.

Ostatak društva čeka Praporca, no dolazi im ususret Veliki Tom. Iako ih Tom svojom sumnjičavošću navodi da im odaju tajnu, djeca se ipak suzdrže i ne otkrivaju ništa.

Mungos je to vrijeme sam u podrumu. Opet vidi duhove, usamljen je i osjeća strah. Sa sjetom se prisjeća vremena kada su mu kauboji i Indijanci bili uzor. Kada je pala noć Mungos je odlučio izaći kako ga nitko ne bi vidio. Odlazi do stana gdje je živio s roditeljima i uzima novac koji su oni pripremili za plaćanje računa. Vani ga skoro prepoznaju prijatelji koje je Veslonožac također bio upoznao. Odlazi do trgovine po hranu te se vraća u podrum.

U podrumu Mungosa čeka iznenađenje. Uselio se u podrum veseljak Tugoljub Prvi. Iz straha Mungos mu prijeti revolverom, no uskoro se ova dvojica upoznaju i sprijatelje. Tugoljub često dolazi u podrum kako bi na kratko pobjegao iz jednoličnog života u staračkom domu. Provode vrijeme šaleći se i pričajući o brojnim temama. No, ubrzo Tugoljubu pozli. Mungos razmišlja što mu je činiti. Hoće li ići po pomoć i tako se odati ili neće pomoći nemoćnom starcu. Mungos odlazi po pomoć kod Velikog Toma i tako liječnik otkriva Mungosovu tajnu.

Naime, Mungos se zove Darko i sasvim je običan dječak. Mungosova strast su romani o kaubojima, a otud mu i ime On je pobjegao od kuće jer je mislio da ga roditelji ne vole. Zato je postao i zločest. Mungos mora na popravni ispit iz fizike i matematike, a roditelji nisu željeli zbog njega propustiti ljetovanje pa su ga poslali tatinom prijatelju. On je trebao s njegovim sinom učiti, no on je toliko gnjavio Mungosa da se Mungos dao u bijeg.

Mungos je na kraju popričao s Velikim Tomom i zajednički su došli do rješenja. Veliki Tom je predložio da Mungosu pomogne u učenju umirovljeni profesor, a s djecom će popričati Veliki Tom kako bi mu oprostili.

Djeca su oprostila Mungosu sve kada su čuli što se dogodilo, a Veliki Tom ih je sve zajedno pozvao na večeru u podne.

Vrsta djela: dječji roman

Mjesto radnje: Ulica Lipa koja nije realna pa tako možemo zaključiti da se radnje mogla odvijati na bilo kojem mjestu

Vrijeme radnje: lipanj, tijekom jednog dana i jedne noći

Likovi: Mungos, Šapica, Tugoljub Prvi, Veliki Tom, Praporac, Veslonožac, Cvrkutalov, Latica…

Analiza likova

Mungos Nevada – glavni junak romana. Dječak koji odaje drukčija vanjski dojam od onog što ustvari jeste. Cijelo vrijeme teži tome da izgleda strašno i da ga se svi boje. U početku priče on je negativan lik, sva djeca ga se boje jer djeluje strogo, nastupa neprijateljski i prijeti djeci. Sam si je nadjenuo ime prema pustinji Nevade, a uzori su mu junaci kaubojskih romana. No, kada ostane sam, on je jako preplašen, boji se mraka, duhova i samoće. Tijekom romana njegov se lik mijenja i postaje pozitivan. To ponajviše možemo primijetiti kod odnosa sa starcem Tugoljubom Prvim koji mu je pružio ruku prijateljstva, a Mungos mu je uzvratio brinući se o njemu. Kada se u konačnici povjeri Velikom Tomu saznajemo da je pobjegao od kuće zbog uvjerenja da ga nitko ne voli.

Praporac – jedan od dječaka iz Ulice Lipe. On djeluje jako promišljeno i ostavlja dojam kolovođe. Zbog toga je dobio i nadimak Praporac koji mu je dao Tugoljub Prvi.

Veslonožac – također nadimak jednog od dječaka. Dobio ga je od oca jer je često veslao nogama na dvokolici. On je zadužen za praćenje Mungosa s Praporcem.

Cvrkutalov – nadimak je dobio zbog svoje brbljavosti koja je često bila i nepromišljena. Prvo se ulizivao Mungosu koji je odmah uvidio o čemu se radi, ali kasnije je shvatio što znači pravo prijateljstvo.

Šapica – jako nježan i plah dječak koji je dobio nadimak šapica jer se bojao hodati bos. Naivan i često je nasjedao na šale od ostatka društva. S vremenom, kroz radnju saznajemo da je Šapica hrabar, možda i najhrabriji od cijele ekipe jer se suprotstavio Mungosu kada mu nije htio donijeti konopac za sušenje rublja. Odlučio se promijeniti i ne pristajati više na ucjene što će biti ključno i za odnošenje ostatka društva prema njemu.

Latica – jedina djevojčica u društvu. Jako je hrabra i prije svega iskrena. Suprotstavila se Mungosu, ali je zbog prijatelja morala popustiti. Snalažljiva je i često dobije ono što poželi, ali i sazna važne informacije.

Tugoljub Prvi – starac koji živi u staračkom domu, ali iz njega često bježi jer ne voli slušati priče svojih vršnjaka o bolesti. Pruža ruku prijateljstva Mungosu i oni će postati pravi prijatelji.

Veliki Tom – liječnik koji se svojim ponašanjem i govorom znao prilagoditi djeci pa su ga ona jako voljela. Često se ponašao kao da je njihov vršnjak

Autor: Milivoj Matošec

Bilješka o autoru

Milivoj Matošec (1929. – 1982.) hrvatski je književnik koji se proslavio pisanjem dječjih romana.

Školovanje je završio u Zagrebu. No, iako je završio Pravni fakultet, bavi se najviše novinarstvom, radi kao urednik i kao suradnik nekih časopisa, a jedno vrijeme bio je i dramaturg.

Iako je bilo vrlo svestran, najpoznatiji je kao književnik.

Napisao je brojne romane, a najpoznatiji su “Tragom brodskog dnevnika”, “Suvišan u svemiru”, “Posada oklopnog vlaka”, “Kapetan Tornado”, “Vekiki skitač”, “Dječak sa Sutle”, “Strah u Ulici lipa”, “Tri kapetana traže blago”, “Pustolovina u dimnjaku”.

Njegovi romani prevedeni su na brojne jezike. Pisao je i scenarije za dječje serije. U svoje romane je uveo opis života djece u urbanim gradovima.

Autor: M.L.

loading...