Grga Čvarak

Grga Čvarak je zbirka pjesama Ratka Zvrka podijeljena na četiri dijela u kojima se nalazi po nekoliko pjesama. Zbirke su podijeljene po naslovima, pa tako prva nosi naslov “U mom kraju Zelengaju”, druga je “Naši stari znanci”, treća nosi naziv “Ljetni dani”, a četvrta “Kada kod nas ponoć otkucava”.

Pjesme opisuju događaje iz djetinjstva, a opisane su kao šaljive. Pjesmama autor opisuje dječaka koji se zove Grga Čvarak i živi u Zelengaju. Dječak je poseban zbog svog ponašanja, a opisan je kao visok i mršav. Njegovo ponašanje se izmjenjuje pa je tako nekada zločest, a nekada dobar.

Iako je ponekad zločesta osoba, Grga ima puno dobrih osobina pa tako pomaže bolesnoj majci i sažaljeva Milu koja je pala u jarak. S jedne strane je od velike pomoći za bolesnu majku, a s druge strane skida lastina gnijezda, gađa mačke iz praćke te je uvijek spreman za tuču i svađu.

Ratko Zvrko je želio istaknuti da u svakome postoje dobre i loše osobine, ali da se unatoč svemu ne smiju uništavati stvari i priroda.

Kratak sadržaj

Pjesma Grga Čvarak

Prva pjesma nosi naziv “Grga Čvarak”, a po kojoj je na kraju cijela zbirka dobila ime. Grga je dječak kojeg svi poznaju po nepodopštinama, ali on ne radi samo nepodopštine, on zna biti dobar i pažljiv. Iako ponekad napravi neki nestašluk, u srcu nije zao nego je samo razigran. Kada je potrebno rado će pomoći. Obično se za nekoga kaže da je dobar ili loš, ali ovdje ne postoji crno i bijelo. Grga je jednom ovakav, a jednom onakav.

Pjesma Moja baka

U ovoj se pjesmi čini kao da se pjesnik obraća čitatelju kojem govori o svojoj baki i kojeg moli da joj pomogne ako ju sretne. U pjesmi se spominje riječ “sokak”. Ono predstavlja ulicu, a tako najčešće govore Slavonci i to najviše oni koji žive na selu.

U pjesmi postoji stih …”prići nekome srca laka”. Čitatelj tako shvaća da kada se nekome prilazi to treba činiti s najboljim namjerama i to isto očekivati od te osobe. Pjesma poziva čitatelja da ne priđe samo svojoj baki, nego i baki od pjesnika. Starije osobe teško hodaju jer ne vide dobro ili ih bole noge. Zato ponekad uz sebe nose štap kako bi im bilo lakše i kako bi se osjećale sigurnije.

Pjesma Kad su laste odlazile

Kad su laste odlazile je pjesma koja ima tri kitice sa četiri stiha. Pjesma se razlikuje od priče po tome što je pisana u stihovima. U pjesmi se u svakoj kitici rimuju drugi i četvrti stih. Pjesma je tužnog karaktera i govori o jeseni kao prijelaznom godišnjem dobu. Jutra su vrijeme kada laste odlaze, a za njima kasnije tuguju jorgovan, zec, gavran i potok. U ovoj pjesmi životinje i biljke imaju ljudske osobine.

Vrsta djela: pjesma

Vrijeme radnje: neodređeno

Mjesto radnje: Zelengaj

Bilješka o autoru

Ratko Zvrko je poznati književnik koji je radio kao novinar, a neko je vrijeme i boksao. Rođen je 20. travnja 1920. godine u Dubrovniku, iako neki još uvijek nagađaju pravo mjesto njegova rođenja.

Još je kao srednjoškolac pokazao koliko je kreativan, pa je za tadašnju tvornicu Union koja se danas zove Kraš smislio slogan … “Bilo kuda Kiki svuda”…

Boksom se počeo baviti u Dubrovniku, a najvažniji meč je imao 1943. godine. Dvije godine kasnije bio je prvak Hrvatske. Zahvaljujući sportu Ratko se počeo baviti i novinarstvom pa je tako pisao sportske izvještaje za Vjesnik, Modru lastu i Večernji list.

Najpoznatije njegovo djelo zbirka pjesama “Grga Čvarak” objavljena je prvi put 1967. godine. Od djela tu su još: “Smijeh nije grijeh”, “Uzbuna u robnoj kući”, “Zlatne rukavice Mate Parlova”.

Ratko Zvrko je bio dobar prijatelj s još jednim velikim umjetnikom Dobrišom Cesarićem s kojim se znao dopisivati u stihovima. Umro je 23. rujna 1998. godine.

Autor: S.Š.

loading...