Zaljubljen do ušiju

Nakon što Mario krene u 5. razred, njegovi roditelji počinju raditi gluposti: mama počinje piti alkohol, a tata trčati za mlađim ženama. Kako bi svatko od njih postigao nešto više, sele se u Zagreb.

Iako zbunjen u novom gradu, Mario pronalazi nove prijatelje i zaljubljuje se u Lanu, ali misli da je ona  zaljubljena u drugoga i da hoda sa Grgom. Kako bi privukao pažnju počinje namjerno dobivati jedinice pa dobije kaznu od roditelja.

Nakon kazne on pomišlja da su svi okrenuti protiv njega i da ga nitko ne razumije pa  bježi baki u Novu Gradišku i ostavlja Lani pismo u kojem joj objašnjava da je voli i govori joj gdje je otišao i zašto.

Roditelji ga traže te ga nalaze pomoću njegovog pisma. Lana mu šalje pismo po ocu u kojemu govori da ga je voljela od prvoga dana otkad je došao u njen razred i da će ga opet voljeti ako ispravi sve jedinice.

On se vraća se u Zagreb, ispravlja ocjene te mu Lana ponudi da mu bude cura  i oni odlaze poslije škole u Botanički vrt te se tamo i poljube.

Mjesto radnje: Nova Gradiška i Zagreb

Vrijeme radnje: Jedna školska godina

Tema radnje: Ljubav Maria i Lane

Autor: Miro Gavran

Bilješka o piscu

Miro Gavran rođen je 1961. godine u Novoj Gradiški. Djela su mu prevedena na 25 jezika. Dobio je 20 književnih nagrada, među kojima i Central European Time koja se dodjeljuje u Budimpešti za najboljeg srednjoeuropskoga pisca.

Napisao je sedam knjiga za mlade: Svašta u mojoj glavi, Oproštajno pismo, Kako je tata osvojio mamu, Zaljubljen do ušiju, Sretni dani, Pokušaj zaboraviti i Profesorica iz snova.

Gavran je najizvođeniji hrvatski suvremeni pisac. Neke od njegovih predstava su: Muž moje žene, Nora danas, Zabranjeno smijanje. Također se ističe biblijska trilogija: Judita, Krstitelj i Poncije Pilat.