Romeo i Julija

Radnja djela Romeo i Julija događa se u malom talijanskom gradu Veroni, između dvije moćne i ugledne obitelji Capuleti i Montecchi, između kojih se žestoko neprijateljstvo prenosilo s generacije na generaciju.

Kratak sadržaj

Radnja počinje tople srpanjske noći kada gradom šeću Samson i Grgur, Capuletijeve sluge u potrazi za kavgom.

Najbolja prilika im se ukaže u trenutku kada sretnu sluge iz druge, suparničke obitelji Montecchi. Ubrzo dolazi do tučnjave i sukoba mačevima, koja s vremenom postaje sve veća i u koju se kasnije uključuju i glavari sukobljenih obitelji iz Verone. Borbu je na kraju prekinuo dolazak kneza Scale tako što ih je upozorio da će ih kazniti ako se neredi budu ponovili.

Tata i mama Montecchi sretni su što u tučnjavi nije sudjelovao njihov sin Romeo, ali unatoč tome Romeovo ponašanje je u posljednje vrijeme čudno. Primijećeno je kako noću luta šumom, izbjegava društvo i preko dana se zatvara u svoju sobu. Zabrinuti roditelji pokušavaju saznati pravu istinu od Romeova rođaka Benvolija.

Benvolio nije samo rođak nego i Romeov najbolji prijatelj. Uskoro dolazi do istine i pravog razloga čudnog Romeovog ponašanja kada otkriva da je Romeo nesretno zaljubljen jer lijepa Rozalina ne mari za njega. Kako bi ga opet razveselio, Benvolio predlaže da navečer odu tajno na bal Capuletijevih, uvjeravajući ga da će tamo pronaći lijek za svoju bolest. Iako mu je prijedlog bio čudan Romeo prihvaća prijedlog.

U međuvremenu se u obitelji Capuleti događa puno toga i uzbuđenje raste svakim trenom. Nije samo bal koji im zaokuplja misli, nego i dolazak grofa Parisa, koji je došao isprositi Capuletijevu kći Juliju. Iako stari Capuleti smatra kako je Julija još uvijek premlada za udaju, ne skriva kako mu je drago što se mladi grof zanima za njegovu kćer. Gulija je djevojka od trinaest godina i neiskusna u ljubavi, ali daje obećanje ocu kako će se nastojati svidjeti Parisu kada ga bude upoznala na plesu.

Ali te iste noći Julija susreće Romea i gotovo odmah Paris i Rozalinda bivaju zaboravljeni. Međutim poseban trenutak između dvoje zaljubljenih ne traje dugo jer Tebaldo, nećak gospođe Capuleti prepozna maskiranog Romea s kojim se odmah želi obračunati. Iako ga je stari Capuleti uspio smiriti, nije uspio ugasiti želju za osvetom. Uskoro nakon bala i ovog nemilog događaja, Romeo se nađe ispod Julijinog prozora i u tom prekrasnom trenutku njih dvoje se zavjetuju na vječnu ljubav i taj tren se odluče vjenčati.

Fra Lovro koji ih je pristao vjenčati zabrinut je zbog ljubavi koja se tako naglo dogodila. Unatoč svoj zabrinutosti koju osjeća zbog ljubavi dvoje mladih ljudi, nada se kako će ovo vjenčanje dovesti do završetka sukoba između dvije obitelji, što već dugo traje. Nažalost sudbina se pobrinula da ne ide sve tako lako i Romeo koji se tek vjenčao sa Julijom nailazi na svoje prijatelje Mercuzija i Benvolija kako se svađaju sa Tebaldom, koji je došao po osvetu.

Tebaldo izaziva Romea na dvoboj, ali Romeo to ne prihvaća. Priznaje kako Capuletijeve voli podjednako kao i svoju obitelj. Spomenuto priznanje je naišlo na šok kod svih prisutnih. Mercuzio prihvaća Tebaldov izazov i Tebaldo ga probode. Zbog osjećaja krivnje jer je prijatelj poginuo zbog njega, ali i bijesa, Romeo napada Tebalda, a u borbi na život i smrt pobjeđuje upravo Romeo, zbog čega mora u progonstvo. Julija ne može dočekati prvu bračnu noć kada napokon dolazi dadilja sa užasnim vijestima o tome da je Tebaldo mrtav, a da je knez potjerao Romea iz grada. Slomljenoj Juliji dadilja priznaje da se Romeo sakrio kod fra Lovre.

Stari Capuleti ne može vjerovati da je Tebaldo mrtav, a još je više uzrujan zbog patnje njegove kćeri Julije. Zbog toga odlučuje požuriti njeno vjenčanje s grofom Parisom. Julija se odbije udati za grofa što naljuti starog Capuletija. Kako nije naišla na razumijevanje i pomoć kod nikoga, Julija odlazi kod fra Lovre i smišlja poguban plan.

Ona treba popiti napitak koji će na 42 sata zaustaviti njeno disanje zbog čega će svi pomisliti da je mrtva. U međuvremenu će fra Lovro poslati glasnika po Romea, koji se sada već nalazi u Mantovi, nakon čega će se Romeo i Lovro sakriti u grobnicu i pričekati dok se Julija ne probudi. Romeo će je tada odvesti sa sobom, a nakon što fra Lovro objavi da su vjenčani, moći će se vratiti u Veronu. Julija napokon ispije napitak.

Sljedeće jutro kada je dadilja došla da pripremi mladu za vjenčanje šokira se kada shvati kako Julija ne diše i u cijeloj kući Capuletijevih zavlada tuga. Fra Lovro po planu šalje poruku Romeu, ali pismonoša ne uspijeva stići do Mantove. Romeov sluga Baltazar dolazi prvi i javi mu da je Julija mrtva. Izvan sebe zbog šokantne vijesti Romeo kupuje otrov i kreće prema Veroni. Tamo zatječe tužnog Parisa s kojim kreće borba nakon čega Paris biva ubijen.

Posljednja Parisova želja bila je da ga pokopaju uz Juliju, što mu Romeo prije nego što je umro obeća. Kada je primijetio Juliju kako leži, Romeo misleći da je zaista mrtva ispija otrov i umre. Fra Lovro se požuri prema grobnici, ali stigavši tamo naiđe na Parisa i Romea kako leže mrtvi. Napitak koji je Julija popila prestaje djelovati i ona se probudi. Kada primijeti da je Romeo zaista mrtav, odbija otići iz grobnice, uzima nož i ubija se. Tragična smrt na kraju je ujedinila dvije obitelji i prekinula dugovječnu mržnju.

Vrsta djela: drama (tragedija)

Vrijeme radnje: između 14. i 15. stoljeća

Mjesto radnje: Verona i Mantova

Likovi: Romeo, Julija, Montechi i Capuleti, Paris, Tibaldo, Monah Lavrentije

Analiza Likova

Julija Capuleti – mlada i lijepa djevojčica. Ima samo četrnaest godina. Za vrijeme radnje koja je trajala pet dana doživjet će velike promjene u svome životu. Nakon što je prvi put srela Romea, zaljubila se u njega na prvi pogled. Tako će od djevojčice koja je živjela sa svojim roditeljima i dadiljom, postati mladom ženom, koja je sposobna sama donositi važne životne odluke. Ona je praktična osoba i idealizira život. Iako je svjesna mnogih životnih problema koji čovjeka mogu zadesiti u životu, ona je ipak uvjerena da ljubav pobjeđuje.

Romeo Montechi – Pametan je i simpatičan mladić koji se može pohvaliti mnogim plemenitim vrlinama. Strastven i ponekad živi u svijetu mašte, a sanja o velikoj ljubavi. Najbolji prijatelji su mu Mercuzio i Benvolio. Na početku priče jako je zaljubljen u Rozalinu, ali ona ga ni najmanje ne doživljava.  On neće znati što je prava ljubav sve dok ne upozna Juliju. Romantičan je i jako osjećajan, vodi se osjećajima kroz život i oni su nešto najvažnije za njega. Kada je sreo Juliju bio je obuzet osjećajima ljubavi i strasti, a sve to na kraju je rezultiralo tragedijom.

Bilješka o autoru

William Shakespeare (1564.-1616.) bio je veliki engleski, ali i svjetski dramatičar.

Rodio se u Stratford-on-Avon 1564. godine. Iste godine u Rimu je umro Michelangelo. Bio je najstarije od osmero djece, a živio je u imućnoj obitelji.

Malo se zna o njegovom životu. 1582. godine oženio se za Ann Hathway koja je bila osam godina starija od njega. Brzo nakon toga dobili su kćer Susann te blizance Judith i Hamleta.

Do 1592. godine ne zna se što točno radi jer mu se gubi trag, a tada se u Londonu bavi pisanjem i glumom. Ubrzo nakon toga objavljene su mu poeme “Venera i Adonis” te “Silovanje Lukrecije”.

Mnogo je pisao, a njegove drame bile su rado izvođene. Postao je i suvlasnikom kazališta “The Globe”.

U zadnjim godinama života odlučuje se vratiti u Stanford gdje 1616. godine umire.

Shakespeare je napisao čak 37 drama, a one se dijele na romantične igre, kraljevske drame ili historije tragedije i komedije.

Njegova najpoznatija djela su “Henrik IV”, “Rikard III”, “Romeo i Giulietta”, “Ukroćena goropadnica”, “Komedija zabluda” , “Dva veronska plemića”, “Uzaludan ljubavni trud”, “Mletački trgovac”, “Hamlet”, “Otello”, “Kralje Lear”, “Mjera za mjeru”, “Zimska priča”, “Oluja”.

Autor: S.Š.

loading...