Petar Pan

“Petar Pan” uzbudljiva je priča koja nije baš tipična za bajku. Naime, na kraju nema tipične, poučne namjere koja bi se prenijela djeci kao što ga ima svaka klasična bajka.

Autor nam nigdje u priči ne daje naznaku kakva bi djeca trebala biti i što se od njih očekuje. Upravo suprotno, on nas upoznaje s likom koji ne želi odrasti. Petru Panu odrastanje nimalo ne nedostaje, on smatra da s odrastanjem djeca postaju dosadna i bez mašte.

Uz sve to, glavni lik u priči – Petar Pan, nije do baš pozitivan lik. On nije dobar i plemenit već je hvalisav i uobražen te voli samo sebe. Isto tako, njega vila koja ga prati je ljubomora i zajedljiva i nimalo nije nalik dobrim vilama kakve se očekuju u bajkama. Upoznajemo i izgubljene dječake koji nimalo ne žale za tim što su izgubljeni već uživaju u slobodnom životu u Nigdjeliji, u zemlji u kojoj žive sirene, Indijanci i gusari.

Ovakva tema priče o vječnom djetinjstvu koju je prikazao autor James Matthew Barrie novost je u dječjoj književnosti. Neodrastanje glavnog lika otkriva nam da autorovu ironiju naspram dječje književnosti.

Kratak sadržaj

Gospodin i gospođa Darling žive sa svoje troje djece na broju 14. Imaju djevojčicu Wendy te sinove Johna i Michaela. Dok se gđa Darling brine za djecu i priča im bajke, njezin suprug pazi da imaju topli dom, obuću, odjeću i da budu pristojna, a ne nekulturna kao neka druga djeca.

Da bi sve prošlo u najboljem redu Darlingovi imaju i dadilju koja se brine za djecu, presvlači ih i pazi da se ne uprljaju. Ništa ne bi bilo čudno da se dadilja ne zove Nana i da ona nije pas. Osim Nane Darlingovi su imali i kućnu pomoćnicu Lizu, koja je pomagala u kućanskim poslovima. Nije postojala skladnija obitelj sve do onog trenutka dok se nije pojavio dječak zanimljivog imena, Petar Pan.

Petar Pan je zaista bio neobičan dječak koji je svake noći dolazio u dječju sobu i svirao u sviralu. Mama Darling nije vjerovala djeci i mislila je kako Wendy izmišlja sve dok jednom nije ugledala dječaka, a istog je trena skočila Nana i ulovila sjenu dječaka. Pobjegao je kroz prozor, a uzrujana je mama spremila ladicu u dječju ladicu. Kada su jedne večeri Darlingovi morali u goste mama je dobro zatvorila prozor od dječje sobe, a tata je Nanu svezao u dvorištu zbog ranijih nesporazuma.

Nakon što su djeca zaspala u sobu je prvo uletjela vila Zvončica, a za njom i Petar Pan koji se odmah dao u potragu za svojom sjenom. Našao ju je u ladici. Taj tren se Wendy probudila i kada ga je ugledala uopće se nije preplašila, nego je Petru prišila njegovu sjenu. Tada je saznala kako je Petar pobjegao od svojih roditelja kada je čuo što će biti kada odraste. Saznala je da živi sa izgubljenim dječacima u Nigdjezemskoj i da je njihov vođa.

Kada su se probudili John i Michael Petar Pan ih je naučio letjeti i dogovorili su se da svi zajedno posjete Nigdjezemsku. Kada su se mama i tata Darling vratili s večere vidjeli su svoju djecu kako lete, a tata je shvatio da nije trebao vezati Nanu u dvorištu. Kada su napokon došli Wendy i braća su imali što za vidjeti. U prekrasnoj zemlji, primijetili su gusarski brod kapetana Kuke smrtnog neprijatelja Petra Pana, koji mu je u borbi odsjekao ruku i sada ima kuku.

Kada su se našli blizu broda gusari su opalili iz topa, a Zvončica je prva sletjela na zemlju. Zvončica je tada ugledala izgubljene dječake i rekla im da pucaju u Wendy. Bezubi je pogodio djevojčicu ravno u trbuh i ona je pala, a kada je Petar stigao toliko se naljutio da je htio ubiti Bezubog, ali sreća je da Wendy nije bila mrtva. Izgubljeni dječaci su se pobrinuli da Wendy bude ugodno i sagradili su joj kuću. Ona je za njih bila poput majke, a pazila je i na njihovu higijenu, zdravlje i prehranu.

Zvončica je bila sve ljubomornija i samo je čekala priliku kako će nauditi Wendy. Gusari su se uspjeli prišuljati do kuće i napasti ih te zarobiti zajedno s Wendy. Odveli su ih na brod i tamo pripremili za smaknuće. Wendy je bila hrabra i odbila sve ponude da bude na strani gusara kao njihova dama. Petar Pan nije bio zarobljen, njega je Kuka zatekao kako spava i u čašu ulio otrov. Kada je Petar Pan htio popiti otrov pojavila se Zvončica i u zadnji ga čas spasila.

Tako je Petar Pan došao spasiti Wendy, njenu braću i ostale. Dolazi do konačnog obračuna između Petra i kapetana. Bila je to napeta borba sve dok ga Petar nije gurnuo preko ruba palube i tako je gusar završio u raljama krokodila.  Nakon pobjede nad gusarima Petar Pan je zajedno sa dječacima postao gspodar otoka i uživao u bezbrižnom životu. Odjednom je došao trenutak da se Wendy i njena braća vrate svojim roditeljima, koji su ih čekali.

Kada ih je ugledala kako spava mama Darling je prvo pomislila da sanja, ali na njezinu sreću sve je ipak bila stvarnost. Ubrzo nakon toga su došla šestorica izgubljenih dječaka i obitelj Darling ih je sve posvojila. Petar Pan je ipak htio ostati dječak i nikada ne odrasti. On se vratio sa Zvončicom u čarobnu zemlju. Prošle su godine, Wendy je odrasla i dobila djevojčicu Jane. Često joj je pričala o svojim pustolovinama sve dok se jedne noći nije pojavio Petar Pan i odveo Jane u Nigdjezemsku. Wendy je bila tužna što nije mogla ići jer je bila odrasla.

Vrsta djela: bajka

Mjesto radnje: u kući gospođe i gospodina darling, na otoku Nigdjeliji

Vrijeme radnje: neodređeno

Likovi: Petar Pan, Zvončica, Wndy, Michael, John, kapetan Kuka, gusari, gospođa i gospodin Darling, Indijanci, izgubljeni dječaci i još mnogi drugi…

Analiza likova

Petar Pan – glavni je lik romana. On ne želi odrasti i ima sposobnost odletjeti kamo god poželi i kojem god trenutku poželi. Inače živi na otoku Nigdjeliji koji je izmišljen, a tamo žive gusari, sirene i Indijanci. Jako je malen, ali izuzetno hrabar. Okretan je i vješto može baratati oružjem. Najvećim neprijateljem smatra kapetana Kuku, no ipak u svim dvobojima Petar je pobjednik. Vođa je izgubljenih dječaka koji ga slušaju i pokoravaju mu se. Zajedno mogu pobijediti sve protivnike. On je i uobražen, voli se hvaliti, nije pouzdan, jako voli sebe, drzak je i često zaboravlja. Nije dobrodušan niti plemenit. Ni ne sluti da je u njega zaljubljena vila Zvončica prema kojoj je nerijetko jako drzak. Vječno je dijete koje zadržava ravnodušnost prema realnosti.

Wendy – uz Petra Pana glavni je lik u bajci. Za razliku od njega, dobrodušna je, plemenita i rado pomaže svima u nevolji. Oponaša stalno svoju majku od koje je puno toga naučila. Brinula se za izgubljene dječake poput majke, hranila ih je, prala im rublje, kuhala im… Svjesna je svoje ljepote i tako se i ponaša. Kada su je gusari zarobili držala se poput prave dame. Voli kada joj muškarci dijele komplimente i kada joj se udvaraju. Kasnije se njezin lik pojavio i u odrasloj dobi, kao Jane. Tada je i sama imala kćer koja je također nastavila njezine pustolovine s Petrom Panom. Svoju kćer odgajala je kao što je i nju odgajala njezina majka. Kada je odrasla izgubila je mogućnost letenja.

Kapetan Kuka – na prvi pogled djeluje kao jako zao i opak čovjek koji se bavi pljačkom i ubijanjem. No, u duši je on jako nesretan jer ne podnosi kada se netko ponaša nepravedno. Najveći neprijatelj mu je Petar Pan, a iz borbe s njim je čak i izgubio desnu ruku umjesto koje sad ima željeznu kuku. Ona mu pridonosi još strašnijem izgledu. Voli lijepu odjeću i odijeva se u čipkaste, bijele košulje koje su se nosile u vrijeme kada su gusari plovili na jedrenjacima. Najviše se boji krokodila koji mu je pojeo i ruku na kojoj je bio sat. Kada čuje otkucaje sata, zna da se upravo on približava. Na kraju je završio upravo u njegovim ustima jer je gurnut s broda.

Gospođa Darling – drag i dobra žena koja svoju djecu voli više od ičega na svijetu. Strpljiva je i nježna i djeca na nju uvijek mogu računati. Ona svake večeri sprema ružne misli svoje djece kako bi im prije spavanja ostale samo one najljepše.

Bilješka o autoru

James Matthew Barrie je rođen 9. svibnja 1860. godine u velikoj radničkoj obitelji. Rođen je u škotskom gradiću Kirriemuiru. Otac mu je bio tkalac, a James je rođen kao deveto dijete.

Oduvijek je volio kazalište, pa je još kao dijete organizirao predstave u kojime je i sam glumio. U sedmoj godini Barrie je nesretnim slučajem izgubio brata, što je utjecalo na njega. To se kasnije vidjelo i na njegovu stvaralaštvu, a najviše u priči o dječaku koji nikada nije želio odrasti – Petar Pan.

Poslije završetka fakulteta Barrie je radio kao novinar, a uz svoj je rad pisao kratke priče, drame i romane, najviše za odrasle. Na početku književne karijere James je ostvario veliki ugled ne samo u književnosti, nego i u kazalištu.

Od svih djela koje je napisao, najpoznatije djelo je Petar Pan. Prvo je bio napisan kao kazališni igrokaz, a nakon što je igrokaz doživio veliki uspjeh, James je Petra Pana nakon toga preradio u roman. Napisao je još: Ibesnov duh, Jane Annie, Ulica kvalitete, The Admirable Crichton…

James Matthew Barrie umire u Londonu, 19. lipnja 1937. godine.

Autor: S.Š. i M.L.

loading...