Pale sam na svijetu

U fantastičnoj priči “Pale sam na svijetu” može se uočiti da se radi o djelu dječjeg psihologa koji je bio upoznat s potrebama i željama djece. Ne postoji dijete koje nije u barem jednom trenutku htjelo zaviriti i istražiti svijet odraslih.

Pale sam na svijetu je priča koja počinje realistično. Dječak Pale se probudio i otkrio da je sam u kući, ali to ga očito nije omelo. Situacija u kojoj se našao slična je onoj stvarnoj u kojoj se današnja djeca mogu naći.

Zaplet počinje onog trena kada Pale postane svjestan kako je sam na svijetu jer kada je sišao na ulicu da bi pronašao roditelje, tamo nije bilo nikoga. Nakon spoznaje da je ostao jedini čovjek, uzima sve ono što mu se sviđa jer sada nema nikoga da ga ukori zbog toga.

Sreća koju osjeća svakog je trenutka sve veća jer ne postoji bolji osjećaj da možeš raditi sve što ti srce poželi, a da te zbog toga nitko ne kazni. Pale polako počinje biti svjestan prave vrijednosti novca, a kada posjeti banku shvati da je sav novac njegov i da može kupiti što god želi. Kada shvati da nema kome dati novac, razočaran razbaca ga jer ne može ništa s njim.

Vrhunac cijele priče slijedi kada je Pale odjednom poželio da uz sebe ima i prijatelja. Uz pomoć vatrogasnih kola došao je do parka gdje se nekada igrao sa svojim prijateljima, ali tamo nije bilo nikoga. Uslijedila je želja da ako se već ne može igrati s drugima da barem pogleda neki film, ali nije bilo nikoga da mu pusti nešto što ga zanima. Kada je bio gladan nije bilo nikoga da mu skuha nešto za jesti.

Pale više nije sretan nego tužan i usamljen dječak. Slijedi rasplet kada Pale vozi auto ne bi li negdje naletio na nekoga te uz pomoć aviona nastoji obići cijelu Zemlju. Završetak priče je očekivajući, Pale se budi i shvaća kako je sve bio samo san. Uz njega je mama, a poruka je da svako dijete uz roditelje treba imati i prijatelje kako bi mu život bio ispunjen radošću.

Kratak sadržaj

Bilo je jutro i dječak Pale se probudio. Pregledao je cijeli stan, ali roditelja nije bilo nigdje. Dječak zbog toga nije bio zabrinut, samo mu je sve bilo čudno jer je znao da ga roditelji ne bi ostavili samog u stanu.

Nakon što je obavio jutarnje umivanje i obukao se, odlučio je izaći van na ulicu. Bio je oduševljen što nema nikoga tko bi mu rekao da ne smije bez nadzora izaći van. Iznenadio se kada ni na ulici nije nikoga vidio. Pale je zapravo bio sam na svijetu.

Otišao je prema slastičarnici i osladio se ukusnom mliječnom čokoladom, a nakon toga je ušao u voćarnu i pojeo dvije banane. Sa sobom je ponio i dvije naranče iako je bio svjestan kako ne smije krasti. Ali ipak je bio jedini na svijetu, pa ga nije imao tko ukoriti. Mogao je uzeti sve što mu se sviđalo.

Uslijedila je vožnja tramvajem. Smatrao je kako je došlo vrijeme da se okuša u ulozi vozača, pa je krenuo tramvajem prema trgu. Uživao je u potpunoj slobodi i to što ne postoje granice sve dok nije morao usporiti jer se pred njim nalazio prazan tramvaj. Shvatio je kako to nije problem jer će samo nastaviti dalje s novim tramvajem.

Nakon zabavne vožnje javnim gradskim prijevozom krenuo je prema banci gdje su ljudi inače spremali novac. Posebno se razveselio kada je uzeo veću vreću novaca jer će uz pomoć tog novca moći kupiti sve što želi. Ali brzo je došao do zaključka kako mu novac uopće ne treba jer nema prodavača koji bi primio novac, pa ga je razbacao po ulici.

Šetajući po gradu naišao je na crvena vatrogasna kola i pomislio kako bi bilo dobro malo se provozati. Vozio se sve dok nije prošao pored parka gdje se prije igrao sa svojim prijateljima. Unatoč tome što je bilo zabranjeno hodanje travnjakom, Pale je to učinio te krenuo prema ljuljačci. Ali ništa od toga mu nije bilo zabavno jer nije bilo prijatelja. Tada je prvi put poželio da nije jedini na svijetu.

Kako nije imao društvo za igru krenuo je prema kinu da pogleda film, ali i ta mu je želja ostala neuslišena jer nije bilo nikoga da mu pusti film. Prošlo je već neko vrijeme kako je pojesto slatkiše i voće i sada je bio gladan. Krenuo je u kuhinju od jednog hotela, ali nije bilo nikoga da mu skuha fini obrok. Pokušao je sam nešto napraviti, nije uspio i tako je ostao gladan.

Počeo je sve više željeti da nije sam na svijetu i autom se odvezao do zračne luke. Ušao je u zrakoplov i počeo letjeti kroz visoke oblake sve dok mu se u jednom trenu nije učinilo da je udario u Mjesec.

Počeo je padati natrag prema Zemlji. U tom je trenutku vrisnuo i shvatio da sjedi uplakan u svome krevetu. Čim je čula njegov plač došla je mama, a Pavle je već bio svjestan kako je sve bio samo ružan san. Ispričao je majci što je sanjao i da mu je drago što nije sam na svijetu.

Vrsta djela: priča za djecu

Vrijeme radnje: neodređeno

Mjesto radnje: nepoznat grad

Likovi: Pale i njegova majka

Analiza likova

Pale – glavni je lik priče, a o njemu saznajemo da se zna sam obući i umiti, čime nam autor daje naslutiti da se radi o dječaka koji ide u školu, u niže razrede ili će ubrzo krenuti u školu. Hrabar je, kada je shvatio da je soba mame i tate prazna nije se uopće bojao, to mu se čak i svidjelo. Sada je bio slobodan raditi što želi, mogao je i na ulicu bez dopuštenja. Iako je znao koja su pravila dobrog ponašanja, on se sada nije mogao oduprijeti da upravo to što nije smio, radi. Jer nitko ga nije mogao nadzirati. Tako je iskoristio situaciju i vozio je, na primjer, tramvajska kola. Uživao je što je sam i slobodan i može raditi sve što želi. No, kada je isprobao sve što je želio shvatio je da i nije tako sretan jer mu nedostaje društvo. Tada je shvatio da mu ništa ne može nadomjestiti roditelje i prijatelje.

Mama – njezin lik pojavio se tek na kraju priče. Kada se Pale probudio u plaču, odmah je dotrčala da vidi što se dogodilo. Bila je brižna, nježna i pružala je utjehu i ljubav svom sinu nakon što je ružno sanjao.

Bilješka o autoru

Jens Sigsgaard bio je danski psiholog i književnik. Rođen je 14. kolovoza 1910. godine. U rodu je s Erikom Sigsgaardom znanstvenikom i političarem te danskim predavačem. Jens nije bio jedinac, imao je brata Thomasa Sigsgaarda.

Osim što je djelovao kao književnik Jens je bio poznat kao dječji psholog, a neko se vrijeme nalazio na mjestu popredsjednika svjetske organizacije za odgoj predškolske djece. Radio je i kao rektor Froblerova seminara u Kopenhagenu u periodu od 1941-1974. godine.

Jens Sigsgaard je odlučio iskoristiti dobro poznavanje djece, pa je tako odlučio napisti nekoliko knjiga za djecu, a među njima se našla i legendarna priča o junaku iz Engleske, Robinu Hoodu. Sve knjige koje je napisao prevedene su na 20 jezika.

Njegovo je najpoznatije djelo Pale sam na svijetu, napisano je 1942. godine. Priča je inspirirana psihološkom studijom u kojoj se tisuće djece intervjuiralo vezano za njihove najtajnije želje. Prema priči napravljen je i film. Umro je 27. siječnja 1991. godine.

Autor: S.Š.

loading...