Mali princ

Pisac započinje priču iskustvom koje je doživio u djetinjstvu kada je nacrtao crtež zmijskog cara na kojeg je bio ponosan. Ali dogodilo se ono što nije mogao vjerovati, naime nitko od odraslih nije prepoznao zmijskog cara u crtežu nego su svi vidjeli običan šešir. Razočaran reakcijom nacrtao je još jedan crtež, s tim da je taj drugi iznutra pokazivao slona. Nakon drugog crteža mnogi su mu savjetovali da se okani crtanja.

Pisac je tada odlučio da odabere drugo zanimanje, postao je pilot o odlučio da putuje svugdje po svijetu. Upoznao je mnogo ljudi, ali kada je god nekome pokazao prvi crtež, svaki put bi se iznova razočarao jer bi svi vidjeli samo šešir.

Sve se počelo mijenjati kada mu se usred leta pokvario avion i kada je sam samcat, miljama daleko od bilo kojeg naselja bio primoran sam popravljati kvar na avionu. Nakon prve prospavane noći ujutro ga probudi mio glasić malog zlatokosog dječaka koji nije djelovao ni izgubljeno, ni gladno, ni prestrašeno. Sve što je dječak htio je da mu pilot nacrta ovcu na pijesku.

Pilot je bio zbunjen jer je znao nacrtati samo dva crteža. Odlučio je da mu nacrta zmijskog cara ili prvi crtež. Međutim tada je uslijedilo veliko iznenađenje kada mu je dječak rekao da ne želi slona u zmijskom caru jer je slon velik, a zmijski car opasan. Dječak mu je napomenuo kako je kod njega sve maleno i tada se pilot opet prihvati da će nacrtati ovcu.

Ali nakon nekoliko pokušaja što ga je dječak odbio tvrdeći kako to nije ovca, pilot je već polako počeo gubiti strpljenje jer mu se žurilo da popravi avion. Nacrta mu zato kutiju i reče kako je ovca unutra. Dječak je bio oduševljen i rekao je kako je to ono što je želio. Tada se pilot upoznao s malim princom.

Saznao je kako je princ s drugog planeta, asteroida B 612, koji je bio malo veći od njega samoga. U razgovorima s princom je polako saznavao zanimljive priče o njegovu planetu, putovanju i dolasku na Zemlju. Treći dan je saznao o baobabima, čijim je sjemenkama bio zaražen njegov planet. Kako su prijetili uništenju njegova planeta mali princ je poželio ovcu koja bi ih pojela.

Četvrti dan je pilot saznao kako pilot voli zalaske sunca i kako ih je često gledao na svom planetu, a peti dan je priznao kako postoji jedan cvijet za koji je uvijek strahovao da mu ovca ne pojede, pa je pilot obećao da će ovci nacrtati brnjicu.

Iako je na planetu malog princa bilo mnogo cvijeća, dječak je priznao kako mu je određeni cvijet bio najdraži, a onda se jednog dana pojavila ruža koja je tražila da ju njeguje i štiti. To je bio razlog zašto je princ pobjegao jer nije mogao shvatiti što mora raditi. Sada kada je bio tako daleko od ruže shvatio je koliko mu znači.

Za bijeg je iskoristio seobu ptica i počistio za sobom jer je vjerovao kako se nikada neće morati vratiti. Mali princ je tada počeo putovati i na prvom asteroidu upoznao kralja koji vlada planetom gdje ne postoji ništa osim njega. Začuđen ovim mjestom krenuo je dalje i na sljedećem planetu upoznao uobraženka koji ga je odmah proglasio svojim obožavateljem. Princu se to nije svidjelo i krenuo je dalje.

Na petom planetu je upoznao noćobdiju gdje je dan trajao samo jednu minutu, ali kako ovdje nije bilo mjesta princ je krenuo dalje. Šesti planet je bio mnogo veći i ovdje je princ upoznao geografa koji nije htio zabilježiti podatke o ruži jer ju je smatrao prolaznom. Princ se rastužio kada je saznao što znači “prolazno” i krenuo dalje te došao na Zemlju.

Prvo mjesto gdje se zatekao bila je pustinja u Africi, a prvo biće s kojim se susreo bila je zmija. Ona mu je priznala kako je moćna i da ga samo jednim dodirom može odnijeti tamo gdje želi. Začuđen što mu govori u zagonetkama princ je prešao čitavu pustinju, ali nije sureo ljude. Tako je stekao neugodan prvi dojam o Zemlji.

Hodajući naišao je na vrt pun ruža što ga je rastužilo, a zatim je susreo lisicu s kojom se htio igrati, ali ona mu je objasnila da ju prvo treba pripitomiti. Kroz druženje s lisicom shvatio je što znači prijateljstvo i zašto ljudi nemaju više prijatelja jer nemaju vremena za njih, a i shvatio je koliko je njegova ruža bila posebna. Otišao je ponovno do vrta s ružama oprostio se i priznao kako je njegova ruža posebna jer mu je prijateljica.

Na rastanku mu je lisica poklonila tajnu, da čovjek vidi dobro samo srcem i da čovjek ostaje zauvijek odgovoran za ono što je pripitomio. Osmog dana u pustinji pilotu je ponestalo vode i krenuše zajedno tražiti bunar. Noseći princa na rukama pilot je shvatio zašto je dječak poseban, zbog svoje vjernosti prema jednom cvijetu.

Na kraju su uspjeli naći bunar i napili se vode što ih je još više povezalo. Pilot je shvatio da se princ želi vratiti na svoj planet, koji mu je rekao da se vrati popravku motora. Kada je pilot opet došao zatekao je princa kako priča sa zmijom koja mu je rekla da se vrati na mjesto gdje je pao na Zemlju.

Bila je to otrovna zmija. Princ je znao da je pilot popravio avion i da mu je drago što se vraća kući jer se i on mora vratiti svojoj ruži. Prvo je bljesnula žuta zmija, a zatim je princ pao poput pijeska. Kao uspomena je ostalo mnogo zvijezda na na nebu koje se smiju poput princa svaki put kada pogledamo gore.

Naslov djela: Mali princ

Vrsta djela: roman

Autor: Antoine de Saint Exupery

Bilješka o autoru

Antoine de Saint Exupery rođen je u Lyonu, 29. lipnja 1900. godine. Bio je francuski pisac i zrakoplovac, poznat i kao Saint-ex. Popularnost je stekao zahvaljujući djelu “Mali princ”, koji je prvi put objavljen 1943. godine.

Antoine de Saint Exupery je završio pilotski tečaj i zrakoplovnu školu, a tijekom dvadesetih godina 20. stoljeća radio je kao pilot u sjevernom dijelu Afrike, dok se tridesetih godina zadržao u Južnoj Americi. Neko vrijeme je radio kao pilot za putničke agencije.

Tijekom Drugog svjetskog rata letio je kao ratni francuski pilot, kada je dobio odlikovanje. Poginuo je u Drugom svjetskom ratu 1944. godine kada su ga iznad Sredozemnog mora oborili njemački zrakoplovi.

Objavio je nekoliko romana i pripovijedaka, “Noćni let”, “Zemlja ljudi”, “Ratni pilot”, u kojima govori o veličini čovjeka, snazi, želji za istinom i upoznavanju samoga sebe te svijeta u kojem živi.

“Mali princ”, njegovo najpoznatije djelo je knjiga u kojoj na slikovit i originalan način govori o potrebi čovjeka za bliskošću, prijateljstvom i ljubavlju. U “Malom princu” pisac se dotiče važnih problema iz našeg vremena kao što je osamljenost, površnost, želja za vlasti…

Autor: S.Š.