Lažeš Melita

Lažeš Melita kraći je roman hrvatskog pisca Ivana Kušana namijenjen najviše mlađim čitateljima. Roman govori o djevojčici koja smatra kako nema ništa loše u tome ako odluči da neće govoriti istinu.

U romanu se prikazuje svakodnevan život djevojčice Melite i njene obitelji, tate, mame i brata, sporednih likova. Radnja se odvija na nekoliko različitih mjesta. Čitatelj cijelo vrijeme čeka da Melita zaključi kako laganje nije dobro i konačnu reakciju od strane obitelji, ali i šire okoline.

Kratak sadržaj

Melita je dijete koje voli lagati, a živi s mamom, tatom koji pokušava prestati pušiti te proždrljivim bratom Nenadom i podstanarom Poklepovićem, kojeg je Melita zvala Sjekira. Imaju dva kućna ljubimca, psa Sultana i kanarinca Finkija.

Jednog dana je mama od Melite dobila brzojav da je teta Melanija bolesna i nakon toga je otputovala. Zašto je Melita bila tako posebna? Svaki put kada bi počela pričati nije mogla, a da nešto ne slaže. Zato su profesor Vadovec, susjed Ružić, tata, brat i ostali prijatelji odlučili poduzeti nešto kako bi prestala lagati.

Izmislila je kako je Sultana pregazio tramvaj i on je zaista nestao (jer se njena obitelj za to pobrinula), izmislila je da je kanarinac Finki nestao (pa su morali i njega negdje sakriti). Smislila je laž da su Šiljo i Verica zaljubljeni, pa su oni zbog toga trebali glumiti zaljubljenost.

U školi je morala odgovarati matematiku i zbog toga je morala doma učiti. Izmislila je kako je plesala s princem koji je ostavio broj koji je ona na kraju morala naučiti. U knjizi je poslije pronašla srećku.

Jednom je upitala susjeda zašto se uvijek trudi naslikati plavo sunce jer ono je ipak druge boje. Odveo ju je u predgrađe gdje je morala sklopiti oči i zatim ih otvoriti te napokon ugledala plavo sunce.

Nakon toga je požurila kući sva uspaničena zbog straha da se nešto nije dogodilo njenom Sultanu. Kada je napokon stigla bila je zatečena tišinom koja ju je dočekala u dvorištu. Kod kuće je nitko nije dočekao jer su svi bili odsutni, a ona se samo pitala gdje je Sultan i je li mu se što dogodilo.

Što se dogodilo sa Sultanom koji ju je uvijek čekao veselo mašući repom i lajući, baš poput najbolje dobrodošlice? Primijetila je da se pas sakrio u svojoj kućici uplašen i kada ju je napokon primijetio samo se trznuo u smjeru gdje su cvale jagode.

Melita je pogleda u pravcu jagoda i tada ugledala velikog, dlakavog i mrkog medvjeda. Bila je u šoku i zaprepaštena jer u prvi tren nije znala što učiniti. Odlučila je odmah reagirati pa je pozvala Sultana u kuću i ne čekajući da medvjed krene za njima, na vrata počela stavljati sve čega bi se dosjetila.

Zaštitu je odlučila potražiti u vazama, pokrivačima, stolicama, apsolutno u svemu što joj se tada našlo pri ruci. Barikada je morala biti dovoljno čvrsta kako se medvjed ne bi probio i ozlijedio nju i Sultana. Ali medvjed kao da se nije obazirao na panično ponašanje djevojčice, nego je proždrljivo jeo jagode, baš poput Nenada.

U trenutku dok je Melita promatrala medvjeda kako jede njihove slasne jagode, počelo je grmjeti i kiša je krenula padati. Iznenadna oluja je otjerala opasnu zvijer i tada je čula glas svog oca. Otac je bio začuđen što ne može ući u svoju kuću i počeo je vikati Meliti da odmah otvori vrata. Ona je krenula micati sve stvari koje je naslagala pred vrata kako ju medvjed ne bi mogao napasti.

Kada je otvorila vrata primjetila je koliko su tata i Nenad bili u čudu što se pred vratima nalazilo toliko namještaja. Nije im bilo jasno zašto je Melita to učinila. Prvo nije htjela reći pravi razlog, a kada su brat i otac inzistirali na objašnjenju, Melita je znajući da joj neće povjerovati počela pričati kako je u dvorištu ugledala medvjeda. Otac je odmah počeo vikati da laže, nakon čega je sva u plaču istrčala iz sobe.

Melitin otac se nakon toga odlučio maskirati u medvjeda, ali tada je Nenad misleći kako je to njegov otac na kraju naišao na pravog medvjeda. Napokon se vratila Melitina majka koja je Finkija i Sultana pronašla kod susjeda Ružića. Uskoro se proširila vijest o pravom medvjedu, ali je batine na kraju dobio Melitin otac koji se maskirao u opasnu zvijer. Na kraju je uhvaćena životinja koja pobjegla iz zoološkog vrta. Slikar Poklepović je dobio nagradu za svoju sliku, a Melita se riješila srećke.

Vrsta djela: roman za djecu

Vrijeme radnje: proljeće

Mjesto radnje: kuća, škola, vrt

Likovi: Melita, slikar Poklepović, tata, Nenad, Sultan, Finki, profesor Vadovec

Bilješka o autoru

Ivan Kušan je čuveni akademik i književnik koji je napisao velik broj djela u kojima mogu uživati sve generacije, bilo da se radi o mlađima ili starijima. Osim što je pisao Ivan je ostao zapažen kao slikar, a pored toga je prevodio s nekoliko stranih jezika kao što su ruski, engleski i francuski.

Ivan Kušan se rodio 1933. godine u Sarajevu, da bi šest godina kasnije cijela obitelj preselila u Zagreb. Prije nego što je krenuo u školu, Ivan se mogao pohvaliti znanjem ćirilice i latinice, a dok je imao šest godina služio se još jednim pismom, goticom iz 13. stoljeća. Otac mu je pomagao u učenju ruskog jezika pa je s njim prevodio neka djela ruskih pisaca. Stric mu je pomogao s učenjem francuskog jezika.

Kada je završio Likovnu akademiju, Ivan se našao na raskrižju života i tada je trebao odlučiti hoće li nastaviti dalje kao slikar ili možda kao književnik. Odluka je na kraju bila prevodilačka i literarna karijera. Umro je 20. studenog 2012. godine.

Napisao je nekoliko romana i priča kao što su: “Promišljeni, dugi gnjev”, “Toranj”, “Naivci”, “Medvedgradski golubovi”, “Veliki dan”… Osim što je pisao za odrasle, Ivan je napisao nekoliko romana i za djecu: “Zagonetni dječak”, “Koko u Parizu”, “Koko i duhovi”, “Koko u Kninu”, “Uzbuna na Zelenom Vrhu”, “Lažeš Melita”, “Ljubav ili smrt” te “Domaća zadaća”.

Autor: S.Š.

loading...