Čvrsto drži joy-stick

Nino je dječak koji ima dvanaest godina, živi sa svojim roditeljima i mlađim bratom Mirom, no ubrzo saznajemo kako Nino boluje od neke bolesti i mora biti hospitaliziran. U početku knjige se ne spominje o kojoj bi bolesti moglo biti riječ.

Kada su ga doveli u bolnicu, Nino je bio jako tužan što mora ostati, no ubrzo se sprijateljio s Filipom, Zagorcem, Medenim i Đorićem. Slijedećeg dana je upoznao Jasnu, petnaestogodišnju djevojčicu u koju se na prvi pogled zaljubio.

Dani su prolazili i u raznim igrama i zabavama, ali i sa prisutnošću simptoma bolesti. Nekada su Nini krvarili desni, nekada bi jako povraćao, no nije se znalo o kojoj je bolesti riječ. Jednog su dana dječaci čak pobjegli iz bolnice, a da ih nitko nije primijetio. Ninini su roditelji u bolnicu donijeli i kompjutor pa su svi dječaci igrali igrice.

Liječnici su ubrzo došli sa dijagnozom. Bolest su povezali sa nesrećom koja se dogodila 1986. godine u Černobilu, sumnjali su u leukemiju. Roditelji su se vidno uzbudili, dok Nino nije znao o čemu se točno radi.

Te iste godine, nakon Božića, Jasna je odjednom nestala, dječaci su mislili na najgore, no Nino je pronašao pismo u kojem mu objašnjava kako je na kućnoj njezi i da ne zna hoće li se vratiti. Čitatelj do kraja romana ne zna kako je završila Ninina borba s bolešću.

Vrsta djela: realistični roman

Vrijeme radnje: oko 1993. godine

Mjesto radnje: bolnica

Likovi: Nino, Ninini roditelji, Jasna, Đurić

Bilješka o autoru

Josip Cvenić rođen je 1952. godine u Osijeku, gdje je završio srednju skolu. Za studiranje se odlučio otići u Sarajevo gdje je 1976. godine završio studij filozofije i sociologije.

Neko je vrijeme radio kao profesor u gimnaziji da bi se nakon toga 1980. godine zaposlio kao urednik u Izdavačkom centru Radničkog sveučilišta u Osijeku.

Godine 1990. izabran je za glavnog urednika časopisa za književnost i kulturu Revija. Danas radi kao urednik i tajnik Matice hrvatske u Osijeku te je član Društva hrvatskih književnika.

1976. izdao prvu zbirku pjesama Protumarani zavičaji, a među knjigama su mu najpoznatije Priča Heraklitovog kušača i druga pričanja, Blank i Lektira. Roman Čvrsto drži joy-stick! uvršen je u obaveznu lektiru za osnovnu školu, a preveden je i na brojne strane jezike.

Osvojio je brojne nagrade: Ivan i Josip Kozarac; Duhovno hrašće te Zlatnu arenu za scenarij filma iz 2011. Kraljica noći. Jedna od nagrada je i Knjižnica Bibiana, koju je dobio u Bratislavi za slovačko izdanje romana Čvrsto drži joy-stick!