Slavko Kolar

Slavko Kolar (1891. - 1963.) bio je bio suvremeni pisac i dramatičar. Rođen je kod Paležnika u Garešnici, a tamo mu je i otac radio kao učitelj. Majka mu je bila iz Čazme, a otac iz Zagreba.

Osnovnu školu pohađao je u Garešnici, a gimnaziju u čak tri gradova, Požegi, Bjelovaru i Zagrebu. Nikada mu nije išla dobro matematika pa mu profesori nisu predviđali uspješnu budućnost.

Nije znao što će raditi nakon završene gimnazije, da bi na kraju počeo studirati agronomiju. Diplomirao je na sveučilištu u Križevcima 1913. godine te se nakon toga odmah i zaposlio. Radio je na mnogim mjestima u struci, često ih mijenjajući, a nikada nije imao dlake na jeziku pa je čak i prisilno morao ići u mirovinu u 34-oj godini.

Književnošću se bavio od mladih dana. Pisao je prijepovijetke, novele, humoreske i drame.

Najvažnija prozna djela su mu bila: "Breza", "Nasmijane pripovijesti", "Ili jesmo ili nismo", "Mi smo za pravicu", "Svoga tela gospodar".

Najviše se u njegovim djelima mogu vidjeti opisi socijalnih i ekonomskih odnosa na selu, a probleme je često znao oslikati humorom.

Breza

Mlada djevojka krhkog izgleda, Janica, udala se za starijeg momka Marka Labudana. Janica živi kod svog muža Marka i njih osmero tamo dijele jednu sobu kako je to i običaj na selu. Iako joj je muž siromašan, Janičina obitelj je još siromašnija. Janica je prije dva mjeseca rodila malenu djevojčicu. Nakon poroda, ležala je par dana u krevetu, a nakon toga desetak je dana radila … [više]

Jurnjava na motoru

Na selu živi obitelj Macana Buzdovana. Došao je dan kada je poštar donio pismo iz Zagreba. U pismu je stajao poziv Uujaka Jose koji je Macana pozvao kod sebe u Zagreb. Seoski dječak bio je ludo uzbuđen jer ne samo da će vidjeti Zagreb već će se i voziti vlakom i ujak ga možda čak i provoza na svom motoru. Presretan što mu se sestre neće moći više rugati da nije nigdje bio i da … [više]