Slavko Kolar

Slavko Kolar (1891. - 1963.) bio je bio suvremeni pisac i dramatičar. Rođen je kod Paležnika u Garešnici, a tamo mu je i otac radio kao učitelj. Majka mu je bila iz Čazme, a otac iz Zagreba.

Osnovnu školu pohađao je u Garešnici, a gimnaziju u čak tri gradova, Požegi, Bjelovaru i Zagrebu. Nikada mu nije išla dobro matematika pa mu profesori nisu predviđali uspješnu budućnost.

Nije znao što će raditi nakon završene gimnazije, da bi na kraju počeo studirati agronomiju. Diplomirao je na sveučilištu u Križevcima 1913. godine te se nakon toga odmah i zaposlio. Radio je na mnogim mjestima u struci, često ih mijenjajući, a nikada nije imao dlake na jeziku pa je čak i prisilno morao ići u mirovinu u 34-oj godini.

Književnošću se bavio od mladih dana. Pisao je prijepovijetke, novele, humoreske i drame.

Najvažnija prozna djela su mu bila: "Breza", "Nasmijane pripovijesti", "Ili jesmo ili nismo", "Mi smo za pravicu", "Svoga tela gospodar".

Najviše se u njegovim djelima mogu vidjeti opisi socijalnih i ekonomskih odnosa na selu, a probleme je često znao oslikati humorom.

Jurnjava na motoru

"Jurnjava na motoru" Slavka Kolara spada u dječju pripovijetku, a tema djela opisuje nam zgode nestašnog dječaka koji je inače živio na selu, ali sada se našao u gradu gdje je doživio zanimljivu pustolovinu. Autor je ovim djelom u prvom redu htio zabaviti i nasmijati najmlađe čitatelje tako da ono spada pod humoristične pripovijetke. Ujedno priča djeci donosi i pouku, a ona … [više]

Breza

Mlada djevojka krhkog izgleda, Janica, udala se za starijeg momka Marka Labudana. Janica živi kod svog muža Marka i njih osmero tamo dijele jednu sobu kako je to i običaj na selu. Iako joj je muž siromašan, Janičina obitelj je još siromašnija. Janica je prije dva mjeseca rodila malenu djevojčicu. Nakon poroda, ležala je par dana u krevetu, a nakon toga desetak je dana radila … [više]