Slavko Kolar

Slavko Kolar je bio suvremeni pisac i dramatičar. Rođen je 1891. u selu Palešniku kod Garešnice. On sam govorio je kako je njegov pravi zavičaj upravo Čazma u kojoj je boravio dio djetinjstva i vraćao se tamo kako bi proveo i ljeta. U Gimnaziju je išao dijelom u Zagrebu i dijelom u Požegi.
Po zanimanju je bio agronom, a sudjelovao je i u 2. svjetskom ratu, po završetku kojeg se počeo intenzivno baviti književnošću.Najvažnija prozna djela su mu: Nasmijane pripovijesti, Ili jesmo - ili nismo, Mi smo za pravicu, Svoga tijela gospodar i dr.
Najviše je prikazivao socijalne i ekonomske odnose na selu, a probleme oslikavao humorom. Pisao je i drame, kao i filmske scenarije, a najpoznatija djela za djecu su mu sabrana u dvije knjige: Na leđima delfina i Jurnjava na motoru. Umire 1963. u Zagrebu.

Jurnjava na motoru

Na selu živi obitelj Macana Buzdovana. Došao je dan kada je poštar donio pismo iz Zagreba. U pismu je stajao poziv Uujaka Jose koji je Macana pozvao kod sebe u Zagreb. Seoski dječak bio je ludo uzbuđen jer ne samo da će vidjeti Zagreb već će se i voziti vlakom i ujak ga možda čak i provoza na svom motoru. Presretan što mu se sestre neće moći više rugati da nije nigdje bio i da … [više]

Breza

Samo dva dana poslije poroda, Janicu su potjerali su na pašu. Padala je kiša, Janica se u morala ustajati već u zoru. Postajala je sve blijeđa i bolesnija dok jednom nije pala u nesvijest. U međuvremenu joj je umrlo dijete, a sve je to počelo kad se udala za Marka. Otkad se Janica razboljela, Mikina je kuća bila puna ljudi koji su oblilazili Janicu. A ona je samo željela … [više]