Slavko Kolar

Slavko Kolar (1891. - 1963.) bio je bio suvremeni pisac i dramatičar. Rođen je kod Paležnika u Garešnici, a tamo mu je i otac radio kao učitelj. Majka mu je bila iz Čazme, a otac iz Zagreba.

Osnovnu školu pohađao je u Garešnici, a gimnaziju u čak tri gradova, Požegi, Bjelovaru i Zagrebu. Nikada mu nije išla dobro matematika pa mu profesori nisu predviđali uspješnu budućnost.

Nije znao što će raditi nakon završene gimnazije, da bi na kraju počeo studirati agronomiju. Diplomirao je na sveučilištu u Križevcima 1913. godine te se nakon toga odmah i zaposlio. Radio je na mnogim mjestima u struci, često ih mijenjajući, a nikada nije imao dlake na jeziku pa je čak i prisilno morao ići u mirovinu u 34-oj godini.

Književnošću se bavio od mladih dana. Pisao je prijepovijetke, novele, humoreske i drame.

Najvažnija prozna djela su mu bila: "Breza", "Nasmijane pripovijesti", "Ili jesmo ili nismo", "Mi smo za pravicu", "Svoga tela gospodar".

Najviše se u njegovim djelima mogu vidjeti opisi socijalnih i ekonomskih odnosa na selu, a probleme je često znao oslikati humorom.

Breza

"Breza" spada u novele, a djelo je autora Slavka Kolara. Prvi puta izašla je u književnom časopisu "Savremenik" 1928. godine. Do sada je doživjela više od 50 izdanja, a čak je i prerađena za kazališnu predstavu. Prema knjizi je snimljen i  igrani film. Temu djela, autor nam je prenio iz seljačkog života, ugođaj je lirski, a podloga je socijalna. Sastoji se od sedam dijelova … [više]

Jurnjava na motoru

"Jurnjava na motoru" Slavka Kolara spada u dječju pripovijetku, a tema djela opisuje nam zgode nestašnog dječaka koji je inače živio na selu, ali sada se našao u gradu gdje je doživio zanimljivu pustolovinu. Autor je ovim djelom u prvom redu htio zabaviti i nasmijati najmlađe čitatelje tako da ono spada pod humoristične pripovijetke. Ujedno priča djeci donosi i pouku, a ona … [više]