Anto Gardaš

Anto Gardaš rođen je 1938. godine u Agićima u blizini Dervente u Bosni i Hercegovini. Od djetinjstva je živio u Slavoniji i zatim gimnaziju završio u Našicama i pravni fakultet u Zagrebu. Njegov se opus sastoji od romana, bajki, priča, igrokaza i pjesama. Među njegova najpoznatija djela ubrajaju se zbirke pjesama Uvijek netko nekoga voli, Prvi suncokreti, zatim priče Jež i zlatni potok, Zvijezda u travi i Damjanovo jezero.
Vjerojatno je mlađim čitateljima najpozantiji po svojim romanima Tajna zelene pečine, Ljubičasti planet , Duh u močvari, Izum profesora Leopolda, Moron na tragu svetog grala, Miron u Škripcu. Romani su izuzetno popularni kod djece bez obzira na teme, bilo da se radi o znanstvenoj fantastici ili ekološkim problemima. Piše maštovite i zanimljive priče jednostavnim jezikom koji je djeci lako i zabavno čitati. Iako se u mnogiom njegovim romanima javjaju isti likovi, uvijek se radi o drugačijim situacijama i sve priče se čitaju odvojeno. Umro je 2004. godine u Osijeku.

Ljubičasti planet

Profesor Leopolod, njegova žena, sin i kći žive u selu Treskavcu blizu Osjeka. Kako je profesor Leopold sveučilišni profesor atomske fizike a njegov sin Miron ima dvojku iz fizike profesor mu je naložio da ostane doma učiti dok ostatak obitelji ide posjetiti Moronova strica. Miron je htio ići do strica ali ipak se nije želio svađati sa ocem pa je ostao doma učiti tj. sanjariti … [više]